Glesbygd’n – Välkommen Hem

Jag har aldrig gillat Reggae. “Flummigt”, “alldeles för snällt”, “biter sig inte fast” har det låtit när nån försökt truga på mig Herr Bob Marley och liknande. Usch och fy tänkte jag. För en tid sedan, som nybliven sambo med en reggae-fantast, var jag tvungen att ge det hela en chans. I den något inavlade svenska reggaescenen visade det sig finnas några riktiga guldkorn! Svenska akademien, Kapten Röd med flera började regelbundet att dunsa i högtalarna hemma.

Världens bästa låt är Glesbygdn’s “Välkommen Hem”. Dessvärre finns den inte på Spotify, så det får bli en musikvideo idag. På något konspiratoriskt vis känns det som att Glesbygd’n redan visste att det var Världens Bästa Låt när dom gav ut den, då det enda för mig kända sättet att få tag på låten på CD är att köpa deras EP som kostar 400(!) kronor. Men men, är det världens bästa så är det…

Jag är fullständigt förälskad i den super-norrländska dialekten. Basgunget är helt galet (man måste lyssna på hög volym!) och gitarrsoundet fantastiskt. Melankoliskt och supervackert! Annika Norlin (Säkert! och Hello Saferide) gästar och bidrar med ännu mer ur-norrländska. Tycker hon gör en hjälteinsats; det hänger och kränger och är nästan riktigt surt ibland, men det blir bara så mitt i prick, just därför. Videon bidrar en hel del till magin. Så fullständigt rubbat, men ändå så vackert att det gör ont. Det får mig nästan att vilja åka på sommarsemester till Norrland och leta blåa rävar. Stora “kudos” till Filmarbetarn!

“Flummigt”… Ja. “För snällt”… Nej. “Biter sig inte fast”… Denna biter sig fast i hjärtat med sylvassa naglar.

Så, på med hörlurarna, tryck play, HD, fullscreen och ta emot Världens Bästa Låt.

Glesbygd´n – Välkommen hem from Filmarbetarn on Vimeo.

3 thoughts on “Glesbygd’n – Välkommen Hem

 1. KusinHampe!
  Fan vilken rolig idé!
  Blev såld direkt på låten och inte minst videon! Ruggigt bra!
  Nu är ju jag en reggae-nörd men har väl inte fastnat sådär jättemycket i det svenska reggae träsket. Men det här var grymt bra!

  kram!

 2. Helt fantastisk, underbar låt, TROTS att det är svensk reggae. Fäller ofta en liten tår i slutet på videon oxå, tramsigt men sant!!

 3. Eller hur är den grym! Hoppas jag vinner tävlingen så jag får kapa bloggen och lägga upp ytterligare någon reggaepärla.

Leave a Reply

Your email address will not be published.