Iron Maiden – To Tame A Land


Idag blir det en nostalgitripp till hårdrockens guldålder i början av åttiotalet. När jag var liten bestod mitt musiklyssnande nästan uteslutande av Judas Priest och Iron Maiden. Idag är smaken lite mer varierad, men dessa två giganter har givit ut skivor som fortfarande snurrar flitigt i skivspelaren. Med tanke på hur många hits och klassiska dängor Maiden har skrivit, blir låtvalet en aning obskyrt. Det är å andra sidan lite av poängen med denna blogg; att lyfta fram det underskattade och ibland ouppmärksammade. Med få undantag brukar Maiden lägga någon lång och episk låt sist på skivorna och skivan Piece of mind (1984) är sannerligen inte något av undantagen. To Tame A Land är en 7 minuter lång bentung, köttig historia betydligt mörkare än något annat på skivan. Efter det inledande gitarrintrot med de udda tonartsbytena säger det bara pang när tunggunget brakar loss. Det kommande gitarriffet är nog mitt absoluta favoritparti av Iron Maiden. Notera de svepande “vindmullerljuden” som väller in som piskande sandstormar i bakgrunden och bidrar till den ödesmättade stämningen. Appropå sand så handlar texten om historien Dune, skriven av Frank Herbert och senare filmatiserad av David Lynch. 

Om Dream Theater läser det här (har hört att dom brukar göra det) så vill jag bara säga att det var kul att ni gjorde en cover av just To Tame A Land av alla låtar. Tyvärr sög den dock. 

Skruva upp volymen, tänk på sand, törst och jättelika ökenmaskar och häpna över hur tung musik man kunde snickra ihop redan för över 25 år sedan. 

Iron Maiden – To Tame A Land

3 thoughts on “Iron Maiden – To Tame A Land

  1. Maiden rules!
    Tröttnar aldrig på dem, men om vi ska prata episka låtar sist på skivan
    föredrar jag Hallowed Be Thy Name och Rhime Of The Ancient Mariner.

  2. Kött kött, mm en bra dänga! Håller med Pontan om just Rhyme of … men den är ju liiiite mer kändis så förstår valet. Kan ju göra en helt egen blogg om Maiden-hittar, svårt att plocka just 1 favvo. Heja heja, mer metal här så att jag oxå fattar =)

Leave a Reply

Your email address will not be published.