Deep Purple – Child In Time

Idag bjuder Patrik Höglund, trummslagare och programmeringsgeni, samt framförallt vinnare i tävlingen, på Världens Bästa Låt! Håll till godo! //HamDeep Purplepe

Då Hampus bad mig att utse världens bästa låt trodde jag först att det skulle vara ett svårt uppdrag. Hur väger man låtarna Blackwater Park eller Ghost of Perdition med Opeth mot The Wonders at Your Feet med Dark Tranquillity? Kan man ens säga att Lord of This World med Sabbath existerar i samma dimension som Blinded by Fear med At the Gates? Var passar Lady Fantasy med Camel, Man on the Silver Mountain med Rainbow och Stand by Him med Ghost in? Det blir inte lättare om man går utanför hårdrocken och börjar betrakta Dia Psalma, Anna Ternheim, Queen, Roxette, fan till och med Tom Jones. Hur ska man kunna välja bland alla dessa?

Men valet är faktiskt lätt, och det är för att det finns en låt som står över de andra, som är i en klass för sig. Den låten är Child in Time med Deep Purple. Jag ska förklara varför nedan, men jag kan vänta medan ni följer den här länken till låten på Spotify:
Deep Purple – Child In Time

Såja. Hör ni? I början hör man en stor musiker vid namn Jon Lord spelar orgel, ackompanjerat av lite rideanslag från en annan stor musiker – Ian Paice på trummor. Ni har kanske redan hört talas om Ritchie Blackmore, som spelar gitarr. Han har spelat i en del andra band, t.ex. Rainbow. Roger Glover är en klippa på basen. Och Ian Gillian är helt magisk på sången. Det är så här man sjunger med inlevelse! Den här låten är så jävla bra för att man fort får en emotionell koppling till den. Låten känns i hela kroppen. Till slut sitter man där och ylar och slits med i crescendona. Det är musikalisk magi. Det är vackert. Det visar hur viktigt dynamik och känsla är i musik. Det är Deep Purple.

För att citera John Lord: “Our (Deep Purple’s) music is just as legitimate as Beethoven’s”.
Jo tjenare. Gå och lägg dig, Beethoven.

//Patrik

Leave a Reply

Your email address will not be published.