Svenska Akademien – CTRL+ALT+DELETE

Ny låt! Och det var på tiden. Lite drygt ett halvår sedan sist ju! Idag är det ingen mindre än Sara som får bestämma världens bästa låt! Självklart handlar det om svensk.. jag menar skånsk.. reggae! 🙂 Jag lämnar ordet till Sara! //Hampe

——————————————————————————————————————

Hampus har haft godheten att bevilja mig ett gästinlägg i hans blogg helt utan att jag gjort mig förtjänt av det genom att vinna någon tävling. Kanske mest för sin egen skull eftersom jag skulle klättra på väggarna om jag kunde; jag är hemma sjukskriven med ett nyopererat knä. Och tillfället blir desto mer lämpligt valt eftersom jag får chansen att hylla världens bästa låt i dimmorna av morfinrus i vilket även duggregn och fiskpinnar tycks ganska underbart.

Vilken är då världens bästa låt? Svaret är såklart CTRL+ALT+DELETE av Svenska Akademien. Det skånska reggaebandet har lagt soundtracket till min sena tonårsperiod, från första avskalade hiphop/ragga-skivan “Med anledning av” till senare klassisk roots-reggae skivan “Tändstickor för mörkrädda” varifrån låten kommer. Hela skivan kombinerar på ett makalöst sätt skönt bastungt baktaktsgung med rappa, sylvassa texter.

Om förra skivan var en naken, hetsig, ilsken ordström om allt som är fel i vårt samhälle har man nu tagit ett steg tillbaka och betraktar allt på ett uppgivet och sorgset sätt, men ändå inte utan att bita ifrån ibland.

Skönheten i CTRL+ALT+DELETE ligger mycket i kontraster. Leias honungslena stämma, General Knas skönt tunga bastoast, Sture Alléns ettriga smatter- allt på härligt Landskronamål- flätas här samman till en fullkomlig väv. Texten är i enlighet med resten av skivan klart samhällskritisk; det vore bäst att bara reboota hela skiten. Men oavsett var man står i det politiska landskapet kan man inte låta bli att låta sig imponeras av passionen och uppriktigheten i texten. Det finns själ och hjärta och ett engagemang som tar sig uttryck i ömsom mjuk, uppgiven vemod och ömsom kantig, in-your-face, upprorisk ilska. Återigen, kontrasternas skönhet.

Och att text och musik gifter sig på ett så fulländat sätt är orsaken till att CTRL+ALT+DELETE är världens bästa låt.

Big up, som Marley skulle säga.

Svenska Akademien – CTRL+ALT+DELETE

/Sara Olausson