Deep Purple – Child In Time

Idag bjuder Patrik Höglund, trummslagare och programmeringsgeni, samt framförallt vinnare i tävlingen, på Världens Bästa Låt! Håll till godo! //HamDeep Purplepe

Då Hampus bad mig att utse världens bästa låt trodde jag först att det skulle vara ett svårt uppdrag. Hur väger man låtarna Blackwater Park eller Ghost of Perdition med Opeth mot The Wonders at Your Feet med Dark Tranquillity? Kan man ens säga att Lord of This World med Sabbath existerar i samma dimension som Blinded by Fear med At the Gates? Var passar Lady Fantasy med Camel, Man on the Silver Mountain med Rainbow och Stand by Him med Ghost in? Det blir inte lättare om man går utanför hårdrocken och börjar betrakta Dia Psalma, Anna Ternheim, Queen, Roxette, fan till och med Tom Jones. Hur ska man kunna välja bland alla dessa?

Men valet är faktiskt lätt, och det är för att det finns en låt som står över de andra, som är i en klass för sig. Den låten är Child in Time med Deep Purple. Jag ska förklara varför nedan, men jag kan vänta medan ni följer den här länken till låten på Spotify:
Deep Purple – Child In Time

Såja. Hör ni? I början hör man en stor musiker vid namn Jon Lord spelar orgel, ackompanjerat av lite rideanslag från en annan stor musiker – Ian Paice på trummor. Ni har kanske redan hört talas om Ritchie Blackmore, som spelar gitarr. Han har spelat i en del andra band, t.ex. Rainbow. Roger Glover är en klippa på basen. Och Ian Gillian är helt magisk på sången. Det är så här man sjunger med inlevelse! Den här låten är så jävla bra för att man fort får en emotionell koppling till den. Låten känns i hela kroppen. Till slut sitter man där och ylar och slits med i crescendona. Det är musikalisk magi. Det är vackert. Det visar hur viktigt dynamik och känsla är i musik. Det är Deep Purple.

För att citera John Lord: “Our (Deep Purple’s) music is just as legitimate as Beethoven’s”.
Jo tjenare. Gå och lägg dig, Beethoven.

//Patrik

Vem visste mest?

Härmed avgörs tävlingen som annonserades i samband med lanseringen av denna blogg. Tävlingen gick ut på att helt enkelt gissa så många ansikten som möjligt i kollaget här ovan. Det blev en ganska jämn historia till slut. Patrik från Sundbyberg och Sara kom på en delad förstaplats med fem rätt var! Cia från Uppsala knep andra platsen med fyra rätt. Då Sara hade lite oschyssta fördelar, då hon ständigt blir indoktrinerad med min favoritmusik, får hon en (hedervärd!) diskvalificering samt en kram som sitt förstapris. Patrik vinner förstapriset som är att enväldigt få bestämma världens bästa låt. Cia kammar hem det (tills precis nu oannonserade!) andrapriset, som är att få bestämma världens näst bästa låt! Inte fy skam det heller.

Tack så mycket alla ni som försökte! Bra jobbat. Det var totalt sett bara tre stycken som förblev oidentifierade.

Nästa post blir alltså Patriks bidrag. Jag väntar med spänning!

Här kommer facit:

 1. Allan Petersson
 2. Mikael Åkerfeldt (Opeth)
 3. Shaggrath (Dimmu Borgir)
 4. Kaizers Orchestra
 5. Dan Andersson
 6. Thåström
 7. Annika Norlin (Säkert!, Hello Saferide)
 8. Rob Halford (Judas Priest)
 9. Promoe
 10. Fish …eller iallafall han näsa! (Marillion)
 11. Anneke van Giersbergen (The Gathering)