Big Bad Voodoo Daddy – Oh Yeah

Trots att många av världens bästa låt(ar) har skrivits i lilla Sverige, tänkte jag nu ta ett djärvt hopp över till det stora Hamburgarlandet i väst! Big Bad Voodoo Daddy (BBVD) bildades av sångaren/gitarristen Scotty Morris och var ett av de mer framgångsrika banden under den period under nittiotalet som brukar kallas för The Swing Revival. I korthet kom alla amerikaner plötsligt på att det coolaste som fanns var storbandsmusik från 40-talet. En skara band (BBVD, Brian Setzer Orchestra, Squirrel Nut Zippers osv) skapade sina egna moderniserade tolkningar av den mer orkestrerade sidan av sina föregångares musik (till skillnad från mer improvisationsfokuserade stilar som också var mäkta populära under samma era) där det ofta blandades in element av bland annat rock och rockabilly.  Den nya musiken kategoriseras ofta som “Neo-Swing”.

När jag först upptäckte Big Bad Voodoo Daddy för ca fem år sedan blev jag lite överhypad (det var ju en musikstil som jag alltid tidigare hade varit relativt ointresserad av!) och lyssnade på dom i överdrivna mått. Jag köpte till och med en hatt och gick en introduktionslektion i Lindyhop (att dansa Lindyhop är tyvärr omöjligt, så det var lite av ett misstag, om än ett ganska roligt sådant).

Världens bästa låt heter “Oh Yeah“. Det svänger bara något helt gruvligt om det här. Introriffet slår en som en tjock smocka i nyllet, den avskalade versen är helcool och walking bass-slingorna i refrängen är helt suveräna. Sordintrumpet är kanske det fränaste soloinstrumentet som finns.

Om man vill lyssna mer på BBVD skulle jag framförallt rekommendera skivan Americana Deluxe (som bara heter “Big Bad Voodoo Daddy” på Spotify) snarare än skivan Save My Soul (som Oh Yeah kommer ifrån). Låtarna Mr. Pinstripe Suit, King of Swing och Jumpin’ Jack från Americana Deluxe är helt sjukt bra.

Nu måste jag nog sätta på mig kostym och den där hatten och dricka tre stycken gin och tonic. Då kanske jag blir lika cool som Scotty Morris. Hejdå!

Spotify: Big Bad Voodoo Daddy – Oh Yeah

Opeth – The Grand Conjuration

Ny vecka och ny världens bästa låt! Jag skäms nästan lite för den dåliga fantasin, då Opeth redan av så många krönts till herrar på metall-täppan. Men med tanke på att mitt musiklyssnande från att jag var 6 år och upp till tidiga 20-årsåldern präglades av oerhörda mängder (säkert 80%) metal, och Opeth fortfarande spelas på högsta volym med jämna mellanrum, skulle det lite kännas som ett svek att inte nämna dom. Så idag mina vänner blir det hårdrock. Och svärord.

Mikael skriker

Mikael Åkerfeldt

Nu gör jag kanske någon upprörd, men i mina öron låter Opeth bäst när dom är riktigt förbannade och Mikael Åkerfeldt vrålar så att självaste farbror Bockfot skulle kissa på sig av förskräckelse. Damnation i all ära (en skiva som helt består av ganska stillsamma låtar), visst behärskar dom den sidan av musiken också… men… nja.

Därför valde jag ut ett av de ondaste alstren de har spottat ur sig. En i sammanhanget ganska ny låt, vilket kan kännas lite otippat från ett gammalt småkonservativt fan som jag. Men när jag hörde detta första gången blev jag så glad. Dom visade att dom fortfarande kunde skrämmas, och det med rågade mått.

Till denna låt gjorde dom en video (ja, ni ser! hitmaterial helt klart! tycker alla!), som kan kännas en aning “over the top”.

Många reagerade och tyckte att det var lite barnsligt och saknade det proffsiga, polerade stuk de förväntade sig av ett band som Opeth.

Gas - It's good for you

Från videon till The Grand Conjuration

Jag håller inte med. Polerat och proffsigt är ju så tråkigt! (en fälla som nästan alla sådana här elitband faller i ibland!). Jag tycker att det är härligt att dom vågar göra något så urspårat, då man alltid riskerar att folk tycker att det blir “fånigt”. Låten är farlig och stygg. Då förtjänar den fasiken en farlig och stygg video. Det är inte fånigt, det är fasen smutsigt, obehagligt och alldeles… alldeles… underbart.

Tummen upp till Bill Yukich som regisserade alla psykopater, ormar och halvavklädda människor! =)

Något jag tycker är fint i den här låten är att keyboarden används på ett så bra sätt. Det bidrar verkligen. Senast jag såg Opeth live blev jag irriterad på att dom lagt till en massa keyboard (alldeles för högt, som mest följde gitarrerna) på de gamla låtarna som inte är skrivna för det. Det blev pannkaka tycker jag. Här blir det dock helt strålande!

Nu blir det lite bonusnörderi. Dessa är mina favoritpartier (tidsangivelserna gäller Spotiy eller skivan, inte videon, som är klippt!):

  • 00:43: När distad bas tar över melodin i huvudriffet, och djävulska synthslingor susar runt i bakgrunden och bara för oväsen.
  • 1:58: Efter den lugna (om än lite hotfulla) lilla versen kastar dom plötsligt en hel kasse stora vassa stenar i huvet på den stackars lyssnaren. “The eyes, of the Devil. Fixed on, his sinners”. Jahopp. Pang! Återigen med dessa fantastiskt trasiga synthslingor i bakgrunden (vad pysslar han den där keyboard-Per med egentligen? tänker jag).
  • 4:33: “His orders in your mouth. A decree for domination”. Jädrar vad denna karl kan gapa. Makalöst.
  • 5:53: Sjung “The Grand Conjuration”, Micke. Aah, vänta lite… “The … Grand … Con- … -ju- … -ra- … -tion!” … Sådär ja. Tack för den. Ord och inga visor.
  • 6:31: Opeth’s bästa riff. Dom borde skriva en hel skiva där dom bara spelar det riffet om och om igen.

Sen kommer ett repetitivt och malande slut. Låter nästan som att dom väcker upp djävulen själv. Vad han nu kan ha att komma med efter denna studie i galenskap? Jag tror att han skulle få prestationsångest, den stackars Lucifer.

Fan vad det är gött med hårdrock ibland! Mer vansinne åt folket.

Spotify: Opeth – The Grand Conjuration

Video (Tyvärr låg upplösning. Observera att låten är klippt, bitvis lite konstigt, vilket pajar lite på några ställen, men det bör ju såklart ses ändå):

Text:

Continue reading

Glesbygd’n – Välkommen Hem

Jag har aldrig gillat Reggae. “Flummigt”, “alldeles för snällt”, “biter sig inte fast” har det låtit när nån försökt truga på mig Herr Bob Marley och liknande. Usch och fy tänkte jag. För en tid sedan, som nybliven sambo med en reggae-fantast, var jag tvungen att ge det hela en chans. I den något inavlade svenska reggaescenen visade det sig finnas några riktiga guldkorn! Svenska akademien, Kapten Röd med flera började regelbundet att dunsa i högtalarna hemma.

Världens bästa låt är Glesbygdn’s “Välkommen Hem”. Dessvärre finns den inte på Spotify, så det får bli en musikvideo idag. På något konspiratoriskt vis känns det som att Glesbygd’n redan visste att det var Världens Bästa Låt när dom gav ut den, då det enda för mig kända sättet att få tag på låten på CD är att köpa deras EP som kostar 400(!) kronor. Men men, är det världens bästa så är det…

Jag är fullständigt förälskad i den super-norrländska dialekten. Basgunget är helt galet (man måste lyssna på hög volym!) och gitarrsoundet fantastiskt. Melankoliskt och supervackert! Annika Norlin (Säkert! och Hello Saferide) gästar och bidrar med ännu mer ur-norrländska. Tycker hon gör en hjälteinsats; det hänger och kränger och är nästan riktigt surt ibland, men det blir bara så mitt i prick, just därför. Videon bidrar en hel del till magin. Så fullständigt rubbat, men ändå så vackert att det gör ont. Det får mig nästan att vilja åka på sommarsemester till Norrland och leta blåa rävar. Stora “kudos” till Filmarbetarn!

“Flummigt”… Ja. “För snällt”… Nej. “Biter sig inte fast”… Denna biter sig fast i hjärtat med sylvassa naglar.

Så, på med hörlurarna, tryck play, HD, fullscreen och ta emot Världens Bästa Låt.

Glesbygd´n – Välkommen hem from Filmarbetarn on Vimeo.

Hampe bloggar!

Hej interwebs!

Välkommen hit och tack för att du kikar in! På denna sida kommer jag ödmjukt och ytterst objektivt att utse VÄRLDENS BÄSTA LÅT… varje vecka, minst. Det ni! Det blir helt enkelt en jägarns massa bra musik som det vore sorgligt om du som musikentusiast missar.

Idén/bloggnamnet har jag på ett ungefär lånat från ett P3-program som gick för ca hundra år sedan. Dock upplevde jag att dom glömde ganska många låtar och det har ju skrivits ett par nya sedan dess. Jag kommer inte att begränsa mig till någon särskild genre. Det enda kravet jag har på låten är att den är bäst i världen.

Söndag känns som en bra dag för uppdateringar, och det råkar det ju vara just idag, så nu ska jag sätta mig och fundera på vilken den bästa låten är. Lovar att avslöja det under dagen.

Så tryck på den häringa bokmärkesknappen uppe i menyn! Och installera Spotify!

TÄVLING!

Som en liten lek får man vara med i tävlingen “gissa artisten/bandet” . Den som lyckas pricka in flest av artisterna/banden i kollaget här ovan vinner! (gissa även om ni bara kan en, för det är kul att se vilka som har gått in och läst!) Första pris är att få utse världens bästa låt en gång! Posta era bidrag som kommentarer (Leave a reply) till detta blogginlägg! Lycka till!